Posielanie niektorých platieb bez autorizácie

3. 10. 2017

Rýchlejšie a jednoduchšie odosielanie peňazí, s touto novinkou teraz prichádza Fio banka. Do Internetbankingu pridala možnosť posielať bez nutnosti autorizácie platby medzi vlastnými účtami, na vybrané známe účty a tiež platby s menšími čiastkami.

Overovanie platieb, najčastejšie formou SMS, pozná každý bankový klient. Fio banka sa rozhodla zjednodušiť prevody peňazí v Internetbankingu a umožňuje autorizáciu vypnúť pri troch typoch platieb, bez toho, aby pritom znížila ich bezpečnosť.

Prvým typom sú platby medzi vlastnými účtami. V Internetbankingu si zvolíte svoj zdrojový a cieľový účet, čiastku a kliknutím jedného tlačidla sa peniaze prepošlú. Platba je naviac pripísaná okamžite.

Druhým typom sú platby na vybrané overené účty, na ktoré posielate peniaze opakovane, napríklad niekomu z rodiny alebo svojim známym. Z takej platby je možné jednoducho vytvoriť šablónu, prvýkrát ju autorizovať a ďalšie platby už vykonáte bez overenia.

Posledným typom sú platby menších čiastok, ktoré fungujú podobne ako bezkontaktné platby kartou, kedy do 20 eur nie je potrebné zadávať PIN. Tiež v Internetbankingu teraz nemusíte potvrdzovať platby do tejto výšky SMS kódom. Maximálne je možné zadať päť takých platieb za sebou, a to v súčte do 80 eur, potom už systém opäť vyžaduje z bezpečnostných dôvodov jednorazové overenie.

Klienti sa sami môžu rozhodnúť, či si chcú ponechať štandardnú autorizáciu transakcií, alebo si chcú posielanie peňazí urýchliť. Nové zjednodušenie si nastavia pre každý typ platieb zvlášť v Internetbankingu.

„Nedostatok času je typickou črtou dnešnej doby. Preto sa snažíme klientom ponúkať rýchlejšie a pohodlnejšie postupy, aby mali viac času na svoje záujmy. Bezpečnosť zostáva zachovaná, ale čas sa skráti. A kto sa neponáhľa, môže si nechať overovanie zapnuté. Nechávame to na každom klientovi, aby si vybral, čo mu vyhovuje,“ komentuje novinku Fio banky jej hovorca Ján Franek.


Dozor nad Fio banka, a.s. vykonává Česká národní banka.
Prehlásenie